Pages Menu
Categories Menu

Serowarstwo

Serowarstwo

Przemysł spożywczy: Serowarstwo

W sferze prężnie rozwijającego się przemysłu spożywczego wartym wyszczególnienia działem żywnościowym jest serowarstwo. Jest to kategoria przemysłowa, jaka jest swego rodzaju poddziałem większego działu jaki stanowi mleczarstwo. Jak wskazuje na to już samo nazwanie owej branży, koncentruje się ona na produkcji różnego rodzaju serów.http://medicus.koszalin.pl Do ich wytwórstwa używa się natomiast przede wszystkim wysokiej jakości mleka, które pochodzić może od wielorakich gatunków zwierząt hodowlanych w tym owiec, bawołów, reniferów, kóz, krów, wielbłądów czy jaków. W zależności od tego, jaki rodzaj mleka zostanie wykorzystany do zrobienia danego typu sera, wyróżnia się produkt o niesamowicie intensywnym smaku, ale za każdym razem różnym.

Najbardziej popularne w naszym kraju są sery robione z mleka krowiego. Ponadto w Polsce są one dość tanie , w szczególności kiedy porównujemy je z innymi rodzajami serów uchodzących za rarytasowe specjały. Mleko krowie pozwala na uzyskanie serów uniwersalnych smakowo – one raczej nie mogą nie smakować, ponieważ nie są za bardzo intensywne i wyraziste smakowo. Wyróżniają się dość dużą subtelnością i łagodnością posmaku, są delikatnie łagodne oraz nieco słodkawe. Jeżeli wykonamy natomiast ser z zastosowaniem do tego mleka bawolic domowych, to z reguły odznaczać się on będzie nieco orzechowym posmakiem. Owcze mleko natomiast pozwoli dodać jeszcze więcej słodkości niż w przypadku mleku krowiego.

Kozie mleko jest aromatyczne i ładnie pachnie, do tego jest dość łagodne. Warto wiedzieć, że gdyby tak chcieć nie kupować sera a robić go samodzielnie, to pozostawione na stosunkowo niedługi czas ulega zakwaszeniu. Wszystko za sprawą oddziałujących na owe mleko bakterii, które doprowadzają do rozłożenia się laktozy, jaka obecna jest w charakteryzowanym tu składniku spożywczym. W konsekwencji laktoza ta przerobiona zostaje przez bakterie na kwas mlekowy, a więc rezultatem tego dla konsumenta będzie zsiadłe mleko, często określane mianem kwaśnego mleka.

Robi się też w ten sposób charakterystyczny skrzep, jaki staje się siedliskiem tłuszczy, substancji stałych i białek. Wytwarzany ser ma być natomiast uzyskiwany poprzez odłączenie owego skrzypu od płynnej serwatki. Serwatka zbudowana jest natomiast w większości z wody. Taki proces określa się jako koagulacja mleka. Niby jest to zabieg prosty a proces tworzenia się sera przebiega standardowo, nie trzeba „pilnować” wyrobu i stać nad nim, kontrolujący czy skrzep się właściwie ścina, jednakże ciężko jest samodzielnie zrobić ser, szczególnie gdy nie mamy naturalnych składników ale kupne, na przykład kupne mleko, które jest pozbawione wielu cennych właściwości, odtłuszczone, przefiltrowane.

Sery wyrabiane przez profesjonalnych serowarów są wyrobnymi składnikami codziennego, zdrowego jadłospisu. Istnieje szereg specjalnych zakładów mleczarskich, jakie trudnią się wyłącznie wytwórstwem serów. Nazywa się je serowniami.

– autor artykułu