Pages Menu
Categories Menu

Mleczarstwo

Przemysł spożywczy: Mleczarstwo

Jednym z ważnych działów przemysłu spożywczego okazuje się podkategoria owej branży, jaką jest mleczarstwo silnie rozwijające się już od lat. Jest to specyficzny dział gospodarki żywieniowej, który koncentruje się wyłącznie na wypuszczaniu na rynek konsumencki wyrobów z mleka. Ponadto mleczarstwo uwzględnia też skup, magazynowanie, dystrybucję i przetwórstwo mleka i zrobionych z niego artykułów żywnościowych. Jeżeli chodzi o bliższe przyjrzenie się samej dziedzinie mleczarstwa, to warto wyszczególnić w niej laboratoria, renomowanych producentów mleka i jego przetwórców, wytwórców pasz oraz nawozów, dystrybutorów, producentów specjalistycznych urządzeń, usługodawców, specjalistów wykonujących badania i przyczyniających się do rozwoju całej branży czy też wytwórców półproduktów.

Gdy natomiast koncentrujemy się na wyliczeniu artykułów typowo mleczarskich, to w ich grupie nie może zabraknąć mleka w proszku, mleka konsumpcyjnego, mleka odtłuszczonego, mleka zagęszczonego, masła, mleka pełnego, śmietany, maślanki, kefiru, jogurtu naturalnego, śmietanki, kumysu, mlecznych napojów fermentowanych, serwatki, serów, zsiadłego mleka. Istnieje od 1901 roku Międzynarodowa Federacja Mleczarska – organizacja, która w swej działalności skupia się wyłącznie euroimpex.plna wyrobach mleczarskich.

Do tejże instytucji należy również nasz kraj.

– autor artykułu