Pages Menu
Categories Menu

Cukiernictwo

Cukiernictwo

Przemysł spożywczy: Cukiernictwo

Do rozlicznych rodzajów gałęzi przemysłu zaliczyć należy między ale konferencyjne okolice warszawy innymi przemysł spożywczy, który od lat kwitnie i z racji ciągłego zapotrzebowania nic nie zapowiada, aby chylił się ku upadkowi. Wręcz przeciwnie można wyszczególnić całą masę rozmaitych kategorii tej dziedziny gospodarki. Wśród poddziedzin przemysłu spożywczego znajduje się natomiast miedzy innymi cukiernictwo. Jest to nic innego jak specjalistyczny dział wytwórczy, jaki koncentruje się w swej działalności wobec wyrobu produktów cukierniczych. Jako owe produkty rozumie się zaś pieczywa cukiernicze trwałe, produkty cukiernicze trwałe, produkty cukiernicze nietrwałe. Wyrabiane wyroby są natomiast gotowymi artykułami spożywczymi, jakich nie trzeba już poddawać żadnym modyfikacjom o charakterze fizycznym czy chemicznym.

Są zdatne do spożycia maksymalnie w przeciągu miesiąca od momentu wyprodukowania. W zakresie artykułów trwałych z dziedziny wyrobów cukierniczych wyróżnić należy między innymi pieczywo trwałe, do którego zalicza się sucharki, płatki, pieczywo piankowe oraz parzone, herbatniki, pieczywo drożdżowe i wafle. Następna grupa wyrobów cukierniczych tego rodzaju to półprodukty cukiernicze, jakimi są miazga z nasion oleistych, nadzienia marcepanowe, polewa kakaowa, pomada, tłuszcz kakaowy, kuwertura, kuch kakaowy itd. Chyba każdemu dobrze znanym artykułem wytwórstwa przemysłu cukierniczego jest oczywiście naturalna czekolad a także robione z niej artykuły czekoladowe takie jak cukierki, ciastka, herbatniki, drażetki, pierniki czy wafle. Do tego warte wyszczególnienia jest także kakao oraz wyroby czekoladopodobne, na przykład w polewie kakaowej.

Przy okazji wyszczególnia się też wyroby wschodnie jak chałwa, grylażowe, nugaty bądź polewane masami karmelowymi. Ponadto do trwałych wyrobów cukierniczych trzeba dołączyć artykuły spożywcze żelowe, marcepan, wyroby z tłuszczu kakaowego, gumy do życia, cukrowe wyroby itd. Do kategorii cukierków natomiast wpisują się popularne krówki, cukierki pudrowe prasowane, drażetki czy karmelki.

– autor artykułu