Pages Menu
Categories Menu

Przemysl winiarski

Przemysl winiarski

Przemysł alkoholowy: Przemysl winiarski

Ze względu na rozmaite typu otrzymywanych wyrobów alkoholowych przemysł winiarski dzieli się na trzy osobne gałęzie. Do kluczowych jego sektorów należy zaliczyć między innymi miodosytnictwo, produkcję wina gronowego oraz wytwórstwo wina octowego. W zakresie miodosytnictwa należy stwierdzić w wielkim skrócie, że jest to branża koncentrująca się wokół wytwórstw pitnych miodów. Jest dziś w naszym kraju jednakże wyłącznie paru wytwórców tego trunku. To przekłada się natomiast w ogólnym rozrachunku na wytwarzanie łącznie jakichś sześciuset tysięcy litrów miodu pitnego.

Komisja Europejska, od 2008 roku, rejestruje miody pitne z naszego kraju jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. W sferze produkcji wina gronowego w Polsce należy stwierdzić, iż jest to grupa kilkudziesięciu producentów, jacy w większości skoncentrowani są w dwóch istotnych w tej dziedzinie województw – regionu małopolskiego a także lubuskiego. Co do produkcji wina owocowego natomiast, to wytwarzane jest to wino na skalę przemysłową. Do produkcji stosowane są tu jabłka oraz wiśnie.

architektoniczny-beton.pl
– autor artykułu