Pages Menu
Categories Menu

Mlyny

Przemysł spożywczy: Mlyny

Do grupy przemysły spożywczego zalicza się młyny. Jest to rodzaj specjalistycznych budynków, w których odbywa się specjalistyczny przemiał ziaren na kaszę oraz mąkę. Dzięki temu możemy iść do sklepu po świeże bułeczki i smakowite odmiany chleba. Wśród klasycznych rodzajów młynów, jakie istnieją od dawien dawna warty wyróżnienia jest na przykład młyn wodny, który stanowi budowlę wyposażoną w profesjonalnych sprzęt służący do przetwórstwa ziaren. Z nich powstaje mąka i różnego typu kasze. Warto wiedzieć, iż ten młyn pracuje na zasadzie wprowadzania w ruch przez koło wodne. Czasem koło wodne jest zastępowane przez turbinę wodną. Najczęściej młyny te znajdują się w rejonie rzek. Kiedyś budowano młyny pływające, ale należały one do rzadkości.

Patrząc na to, jak długa jest historia młynów, można śmiało stwierdzić, iż przemysł wycena nieruchomości elbląg spożywczy kwitnie od tysięcy lat. Już w drugim wieku przed naszą erą prawdopodobnie istniało i wprowadzane było w ruch wielkie podsiębierne koło wodne, którego autorem był rzekomo Filon z Bizancjum. W pierwszym wieku przed naszą erą z kolei stworzone były zapiski historyczne, które odnoszą się do wynalazku w postaci młyna wodnego. Pisał o nich Antypater z Sydonu. W tym samym okresie mniej więcej pojawiła się charakterystyczna konstrukcja młyna pływającego, jaka była stworzona przez Witruwiusza. W czwartym wieku z kolei zaczęto budować masowo całe kompleksy młynów. Przykładem tego był zespół młynów Barbegal znajdujący się we Francji w gminie Fontvielle. W dziewiętnastym stuleciu natomiast zaczęto zastępować dawniej popularne młyny wodne młynami bardziej nowoczesnymi, które były napędzane silnikami parowymi.

Z czasem i ten rodzaj wynalazku zszedł na bok, przechodząc sukcesywnie do lamusa i będąc wypieranymi przez silniki spalinowe oraz elektryczne. Ponadto warto także wyszczególnić młyn zbożowy, który stanowi budynek posiadający kompleksowe wyposażenie w sprzęt specjalistyczny przeznczony do mielenia ziaren zbóż. W ten sposób otrzymywane są kasze, mąki, płatki zbożowe. Wszelkiego typu artykuły żywnościowe, jakie są nam doskonale znane ze sklepowych półek i które spożywamy dzień w dzień. Na naszym kontynencie jeszcze jakiś czas temu, gdy pierwsze młyny zaczęły powstawać, traktowano oba typy konstrukcji jako jednakowe – zarówno młyny zbożowe jak i koło wodne.

Obecnie mówi się natomiast o zasadniczym rozgraniczeniu. Dzisiaj z kolei wyszczególnia się przede wszystkim młyny zabytkowe. Są to młyny wodne czy też wiatraki zbożowe, jakie stanowią pozostałości po dawnych budynkach, z jakich aktywnie korzystano. Cechowały się one dużą wydajnością, sprawnością pracy, mając zazwyczaj około 100 ton przemiału w skali roku. Teraz większość z nich to już nic innego jak atrakcja turystyczna. Młyny jakie dzisiaj służą do przemiału ziaren to natomiast przede wszystkim budynki z napędem elektrycznym. Są to zaawansowane i specjalistyczne mechanizmy, które dzielą się na kilka podstawowych kategorii. Po pierwsze, wyszczególnia się młyny gospodarcze oraz przemysłowe. W zakresie funkcjonowania młynów można mówić także o kilku działach takich jak magazyn zboża, młyn właściwy, który ma szereg rozlicznych maszyn fachowych takich jak wymielacze czy mlewniki służące go rozdrabniania, urządzenia służące do oddzielania otrąb od mąki oraz kaszy, odsiewacze i wialnie kaszkowe.

Do tego wyróżnia się też urządzenia takie jak przenośniki i podajniki, podnośniki i urządzenia pneumatyczne. Kolejny dział młynów to natomiast magazyn produktów a także czyszczarnia. Te ostatnie z kolei mają specjalne sprzęty wykorzystywane do usuwania zanieczyszczeń i brudów takie jak tryjer czy wialnia.

http://shinysyl.com/
– autor artykułu